MAART EN APRIL

Als het niet meer vriest en de grond niet meer bevroren is dan kan men beginnen met de voorjaarsbeurt in de tuin

*Haal afgestorven blad, oude en dode stengels bij vaste planten weg, zodat de nieuwe alle ruimte krijgen. *Vermeerder eventueel deze maand de vaste planten ( zomer- en herfstbloeiers ) door de wortelkluiten te delen. Haal ze uit de grond en snijd of scheur jonge randdelen van de pol en plant die daarna weer in. *Clematissen die in de zomer bloeien kunnen eventueel nu flink worden terug geknipt. Controleer bevestigings materiaal  bij de klimplanten en herstel ze indien nodig. *Tussen 1 maart en 1 april de rozen snoeien. Struikrozen kunnen tot 10 cm. boven de grond worden teruggesnoeid. *Bladverliezende bomen en struiken met kale wortel of met kluit kunnen worden geplant wanneer de grond niet bevroren is. *Zomerheide en zomerbloeiende heester snoeien. *Wortels van hagen die al lang staan afsteken op 50 cm. afstand van de haagvoet, zodat deze niet te ver de tuin in kruipen. Daarna DCM siertuin compost en organische mest geven. *Zomerbloeiende bloembollen planten.

Breng overal lekker veel organisch materiaal aan, zoals DCM siertuin compost of bemeste zwarte grond ,eveneens van DCM, om het humusgehalte en de tuin weer op hoogte te brengen en strooi daarna met langzaam en langwerkende DCM organische mestkorrels.

Bij zuurminnende planten, zoals heide – azalea – rododendron – pieres, kan men beter vivimus zuurminnend of tuinturf rond de planten aanbrengen en eveneens speciale organische mest voor deze planten gebruiken.

*Overwinterende terrasplanten terugsnoeien voor betere vorm en vertakking. Vorstgevoelige terrasplanten pas na 15 mei buiten zetten. *Planten in potten eventueel verpotten. Er is voor veel planten speciale potgrond te verkrijgen. Geef meteen bemesting voor terrasplanten

Gazon *Als u al kalk op ‘t gazon heeft gestrooid, dan kunt u nu al beginnen met verticuteren en/of beluchten en daarna het gazon gaan bemesten. Gebruik hiervoor DCM Vital Green of wanneer er nog veel mos in zit Gazon- Pur (hier zit nog een mos bestrijder bij in). Nog geen kalk gestrooid? Doe dat nu dan en wacht 3 weken om de voeding strooien. *Zaai kale plekken in met Riparo graszaad. *Is het gras al lang genoeg om te moeten maaien, haal dan eerst het 1e onkruid weg en maai niet te kort.